Zero Waste HORECA vodič, drugo izdanje

TEME

edukacija, smanjenje otpada jednokratnih plastičnih proizvoda u horeka sektoru, podizanje svijesti, saradnja i uključivanje više zainteresovanih strana, nulti otpad

Draft Law on Waste Management Amendment Comments and Proposals

PERIOD

March 2023 – December 2023

LOKACIJA

Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija

FINANSIJER(I)

MedWaves, the UNEP/MAP Regional Activity Centre for SCP

Pregled

Prvo izdanje Zero Waste HORECA vodiča je izradila NVO Zero Waste Montenegro nakon što je 2020-te izvršila sedam revizija otpada u kafićima i restoranima na Velikoj plaži i sprovela istraživanje o alternativama za jednokratne plastične proizvode u prodavnicama širom Crne Gore. Aktivnosti su sprovedene su kroz projekat Ulcinjska obala bez plastike, koji je finansiralo Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) GmbH. Cilj je bio da se poboljša sistem upravljanja otpadom i smanji upotreba jednokratnih plastičnih proizvoda u horeka sektoru (hotelima, restoranima, kafićima) na Velikoj plaži i Adi Bojani.

Prvo izdanje je revidirano i dopunjeno u drugo izdanje u okviru projekta „Borba protiv plastike za jednokratnu upotrebu u Jadranskom regionu kroz djelovanje u javnom i privatnom sektoru“ koji vodi MedWaves a koji je finansiran kroz Sporazum o saradnji između Ministarstva životne sredine i energetske bezbijednosti Italije i UNEP/MAP koordinacione jedinice/Sekretarijata Barselonske konvencije. Projekat ima za cilj da pomogne odabranim opštinama u Crnoj Gori, Albaniji i Bosni i Hercegovini u borbi protiv otpada od plastike tako što će kroz uticaj javnih i privatnih nabavki postepeno ukidati upotrebu jednokratnih plastičnih proizvoda (JPP) u ugostiteljstvu , automatima i na javnim događajima. U sklopu ovog projekta, MedWaves i GIZ udružuju snage kako bi dizajnirali i sproveli inicijativu Zona smanjene upotrebe plastike kojom će uključiti biznise i izgraditi zajednicu naprednih hotela, restorana, kafića i prodavnica i osigurati njihov doprinos naporima ka smanjenju otpada od plastike širom Zapadnog Balkana.

Istraživanje: Cener21 (Bosna i Hercegovina), Mileukontakt (Albanija), Zero Waste Montenegro i Greenhome (Crna Gora)