Zero Waste turisti

 

Zbog svoje prelijepe prirode i blage klime, Crna Gora je postala veoma popularna destinacija za posjetioce, turiste, iseljenike i digitalne nomade iz cijelog svijeta.

Oko 14% kopna i 1% mora naše zemlje čine zaštićena područja. Crna Gora je još uvijek u ranoj fazi tranzicije sa tradicionalnog na održiviji turizam.

Dok traje ovaj proces razvijanja otpornosti na sve veći uticaj turizma na prirodu i unaprjeđivanja infrastrukture za upravljanje otpadom, važno je da svi oni koji posjećuju Crnu Goru budu obazrivi i smanje svoj uticaj na životnu sredinu.

Zero Waste Visitors
Budite nježni prema prirodi, kako u svojoj zemlji tako i kada putujete.

Podržite Crnu Goru na njenom putu ka održivom turizmu

VAŠA ULOGA

Šta možete da uradite?

N

SMANJITE SVOJ OTPAD

Smanjite svoj otpad tokom boravka u Crnoj Gori, sakupite otpad za reciklažu i odnesite ga u najbliže reciklažno dvorište. U Crnoj Gori još uvijek nema puno reciklažnih dvorišta, pa vaša aktivna upotreba može pomoći da se njihov broj poveća.

N

PODRŽITE NAS DA PODSTAKNEMO GRAĐANE

Pomozite nam da inspirišemo naše građane koji manje putuju da smanje otpad (predložite na kasi u prodavnici da pitaju prije nego što daju plastične kese, podijelite sa njima našu stranicu za građane na crnogorskom jeziku itd.)

N

ISTRAŽITE LOKALNE PIJACE

Istražite lokalne pijace i birajte male porodične restorane kako bi podržali lokalnu ekonomiju. Ne zaboravite svoje cegere i kutije za višekratnu upotrebu!
N

OTKRIJTE SKRIVENE DESTINACIJE

Pronađite skrivene destinacije i doživite autentično iskustvo otkrivanja kulture, istorije i ruralnih područja Crne Gore uz udruženja ili agencije za održivi turizam kao što su Rural Holidays, Nikena Eco Adventures, Meanderbug itd.

Are you in Montenegro in September?
Maybe you can join us for: