BUDUĆNOST PLANETE

Zero Waste Edukatori

 

Podučavanjem o konceptima cirkularne ekonomije i nultog otpada pomažemo djeci i mladima da steknu životnu vještinu koja će imati pozitivan uticaj na prirodu sjutra. Mi oblikujemo odnos budućih generacija prema našoj planeti i njenim prirodnim resursima.
Cirkularna ekonomija je vještina koja će svakom od nas biti potrebna u bliskoj budućnosti, ne samo u svakodnevnom životu, već sve češće i u karijeri. Već sada je neophodno da se pozabavimo klimatskim promjenama, smanjimo nepotrebni otpad koji proizvodimo i racionalizujemo korišćenje naših ograničenih prirodnih resursa.
Oblikujemo odnos budućih generacija prema našoj planeti i njenim prirodnim resursima.

EDUKUJEMO CRNU GORU

Od ključne je važnosti edukovati sve, a posebno djecu svih uzrasta, o zagađenju otpadom kako bi mogli da shvate uticaj svojih sadašnjih i budućih izbora i postupaka na okolinu. Na ovoj stranici ćete pronaći resurse kao što su obrazovni programi, aktivnosti i video materijali za djecu i mlade.

HIJERARHIJA OTPADA

Imajte na umu da se većina dostupnih resursa za djecu fokusira na reciklažu, međutim, važno je imati na umu hijerarhiju otpada kada podučavate djecu.

5 R

Zero Waste hijerarhija

Q

01 - Razmisli i reci ne

Sačekaj i razmisli dva puta! Nemoj kupovati ono što ti stvarno nije potrebno, proizvode kratkog vijeka trajanja ili one koji su bez potrebe upakovani u plastiku za jednokratnu upotrebu.

02 - Redukuj

Kad god možeš odluči da jednostavno smanjiš upotrebu. Smanjenje otpada koji proizvodiš je daleko najbolji način za borbu protiv zagađenja.

03- Racionalizuj

prenamijeni i ponovo upotrijebi

Kad god je to moguće, ponovo upotrijebite stvari. Nađite im drugu namjenu umjesto da ih bacite. Budite kreativni!

04 - Recikliraj

Reciklaža nije čarobni štapić. Zato je uvijek najbolje izbjeći stvaranje otpada od jednokratne plastike i reciklirati samo ono što jednostavno nije bilo moguće izbjeći!

05 - Razgradi

Napravi jednostavan komposter u svojoj bašti ili na balkonu, u njemu odloži svoj organski otpad i dobićeš besplatno prirodno đubrivo za svoje biljke.

Copyright @

Kontaktirajte nas ako želite da organizujemo prezentaciju o nultom otpadu ili organizujemo akciju čišćenja u vašoj školi.
Saznajte više o našem projektu Eko edukatori i pristupite bazi planova lekcija koje su osmislili edukatori u Crnoj Gori. (USKORO)

Pogledajte smjernice kako da organizujete akciju čišćenja za vaš razred.

Otkrijte fascinantnu crnogorsku ekološku priču Tara i magično drvo u kojem su heroji ručno izrađene plišane igračke Znuggle. Idealna je za djecu od 7 do 12 godina da nauče o cirkularnoj ekonomiji, zero waste principima, zaštiti životne sredine i još mnogo toga! Priču je napisao Žarko Vučinić i dobila je 3 međunarodne književne nagrade. Dostupna je u elektronskoj verziji ili u tvrdom povezu na engleskom i crnogorskom jeziku.

ZERO WASTE

Edukativni resursi

Preuzmite naš izbor resursa o nultom otpadu za željeni uzrast.

Predškolski uzrast

(3-6 godina)

Osnovna škola 1

(6-10 godina)

Osnovna škola 2

(10-14 godina)

Srednja škola+

(14+ godina)