JEDNOSTAVNI KORACI ZA

Život bez otpada

 

Zero Waste se prosto odnosi na smanjenje otpada koji proizvodimo, ponovnu upotrebu i reciklažu onoga što ne možemo ponovo upotrijebiti ili reciklirati i kompostiranje organskog otpada. Ovo našu ekonomiju čini cirkularnom i stvara održiviji stil života po uzoru na prirodu. Cirkularna ekonomija vodi ka najvećoj postignutoj vrijednosti proizvoda i usluga tako što se oni prave da traju a ne da postanu otpad, što je suprotno sadašnjoj linearnoj ekonomiji koja počiva na principu „napravi, iskoristi, baci“.
Održiviji način života po uzoru na prirodu.

ZNAJ SVOJ OTPAD

Da li ste se ikada zapitali koju količinu otpada godišnje proizvodite? Od čega se sastoji vaš otpad? I gdje završava? Najčešće završi na deponijama ili u prirodi, zagađuje naše zemljište, vodu i vazduh i pronalazi put do našeg lanca ishrane. Pravo je vrijeme je da preduzmemo nešto! Nastavite da čitate da saznate šta!

MALE PROMJENE

Male promjene se zaista broje!
Znamo da ne možemo da uradimo sve, ali ako svi uradimo ono što možemo, ljudi oko nas će početi da slijede primjer. Zajedno možemo pokrenuti talas i napraviti velike promjene.

DOBRO, ODAKLE ONDA DA POČNEM?

Lako je, samo pratite hijerarhiju nultog otpada ispod i izaberite ono što možeš da uradiš počevši od danas.

Saznaćete kako da, po redoslijedu važnosti, preduzmete jednostavne mjere ka smanjenju svog otpada.

5 R

Hijerarhija za život bez otpada

Q

01 - Razmisli i reci ne

Sačekaj i razmisli dva puta! Nemoj kupovati ono što ti stvarno nije potrebno, proizvode kratkog vijeka trajanja ili one koji su bez potrebe upakovani u plastiku za jednokratnu upotrebu.

02 - Redukuj

Kad god možeš odluči da jednostavno smanjiš upotrebu. Smanjenje otpada koji proizvodiš je daleko najbolji način za borbu protiv zagađenja.

03- Racionalizuj

prenamijeni i ponovo upotrijebi

Kad god je to moguće, ponovo upotrijebite stvari. Nađite im drugu namjenu umjesto da ih bacite. Budite kreativni!

04 - Recikliraj

Reciklaža nije čarobni štapić. Zato je uvijek najbolje izbjeći stvaranje otpada od jednokratne plastike i reciklirati samo ono što jednostavno nije bilo moguće izbjeći!

05 - Razgradi

Napravi jednostavan komposter u svojoj bašti ili na balkonu, u njemu odloži svoj organski otpad i dobićeš besplatno prirodno đubrivo za svoje biljke.

Copyright @

01

Razmisli i reci ne

Potrošačko društvo podstiče ljude da na brzinu kupe, iskoriste i bace stvari. To dovodi do nekontrolisanog stvaranja ogromnih količina otpada i zagađenja. Najbolji savjet je: Stanite i razmislite dvaput! Nemojte kupovati ono što vam stvarno nije potrebno, proizvode kratkog vijeka trajanja ili one koji su bez potrebe upakovani u plastiku za jednokratnu upotrebu. Birajte proizvode koji su održivi i lokalno proizvedeni umjesto uvezenih proizvoda iz masovne proizvodnje. Pogledajte par primjera proizvoda koji nepotrebno stvaraju otpad a koje možete lako izbaciti iz upotrebe i gdje da u Crnoj Gori pronađete zamjenu za njih:

Rethink and Refuse
^

Plastične kese. Jednokratnoj plastičnoj kesi treba 1,000 godina da se razgradi. Na tržištu postoji širok izbor lijepih i praktičnih višekratnih cegera (u knjižarama, prodavnicama za domaćinstvo) Uvijek ga nosite sa sobom, a ako zaboravite, možete na kasi da tražite kartonsku kutiju u koju ćete spakovati svoje namirnice. Imajte na umu da su takozvane bio i okso razgradive kese jednokratne i da se ne mogu razgraditi ni u kućnim komposterima ni u prirodi.

^

Tanke plastične kese za voće i povrće. Ako plastika dođe u dodir sa hranom, štetne materije iz plastike mogu da prodru u nju. Zato umjesto da vam pakuju voće i povrće u plastičnu ambalažu, tražite papirnu kesu ili da naljepnicu zalijepe direktno na njih. Možete da ponesete i svoje cegere za voće i povrće kada idete u kupovinu. Vidjeli smo da ih imaju u onlajn prodaji Grasshopper a možete ih i sami napraviti.

^

Plastične flaše. Da li ste znali da je na Clean up Montenegro akcijama čišćenja među otpadom najviše nađe plastičnih boca? Prosto je – koristite višekratnu bocu za vodu. Voda sa česme je ispravna za piće a višekratne boce ćete naći u skoro svakoj radnji, knjižari ili prodavnici za domaćinstvo u Crnoj Gori. Ako ipak preferirate filtriranu vodu, možete da kupite Brita višekratne boce sa filterom od aktivnog ugla.

^

Jednokratne plastične čaše za kafu i piće. Ove čaše su ogroman izvor nepotrebnog otpada. Kada naručujete kafu ili piće za ponijeti ponesite svoju višekratnu čašu, možete ih naći u brojnim knjižarama i radnjama.

^

Plastični pribor za jelo. Njega je lako izbaciti iz upotrebe, samo koristite pribor za jelo od metala ili bambusa, a ako baš morate da jedete dok ste u pokretu, jedan set pribora neka vam se nađe u torbi. Dostupni su u prodavnicama za domaćinstvo.

^

Plastične slamčice. Vjerovatno vam svakako ne trebaju. Ako su vam ipak neophodne, ili ih kupujete za djecu, kupite slamčicu od nerđajućeg čelika ili bambusa i držite je u svojoj torbi! Sada su dostupne u mnogim prodavnicama za domaćinstvo.

^

Vlažne maramice. Prilično su skupe, nijesu vam neophodne i često sadrže toksične hemikalije. Umjesto njih koristite organsko(kokosovo) ulje i višekratne pamučne tufere. Tufere možete sašiti sami ili u krojačkoj radnji od materijala koji već imate. Vidjeli smo da ih imaju u onlajn prodaji _Hipicon_. Kokosovo ulje možete naći u supermarketima, apotekama ili prodavnicama na mjeru.

^

Kozmetika. Boce u kojima se pakuju se najčešće ne mogu reciklirati i često sadrže mikroplastiku i hemikalije. Kvalitetan sapun će da vas manje košta i duže da traje od gela za tuširanje. Probali smo M.Dz. handmade cosmetics organske sapune bez otpada, sapune za pranje kose i proizvode za njegu kože i apsolutno smo oduševljeni.

^

Kapsule za aparat za kafu. Većina ovih kapsula su za jednokratnu upotrebu i ne mogu se reciklirati u Crnoj Gori. Uložite u dobar italijanski aparat za kafu koji koristi kafu u zrnu ili mljevenu kafu bez ambalaže, isplatiće vam se na duže staze. A možete se i držati tradicionalne kuvane kafe, koja je još održivije rješenje.

02

Redukuj

Donosite svjesne odluke kada kupujete nove stvari. Kada ste dobro informisani lako je donijeti prave odluke. Postoji more proizvoda na tržištu sa oznakama eko, green i reciklaj. Neki od njih predstavljaju prave održive alternative, a neki vas mogu dovesti u zabludu: istražite, pročitajte oznake na proizvodima i naučite šta je eko manipulacija (greenwashing). Toliko toga se nudi, ali kad god možete odlučite da jednostavno smanjite svoju potrošnju. Smanjenje otpada koji proizvodite je daleko najbolji način borbe protiv zagađenja.
Reduce

03

Prenamijeni i ponovo upotrijebi

Kad god je to moguće, ponovo upotrijebite stvari. Nađite im drugu namjenu umjesto da ih bacite. Budite kreativni! Dajte ono što vam više ne treba nekome kome bi dobro došlo, kao na primjer garderobu koja vam više nije potrebna. Poklonite je u dobrotvorne svrhe.

Kupujte polovno. Ne samo da ćete ovako uštedjeti prilično novca, već ćete sa svojim prijateljima uživati u novim iskustvima kao što su žurke razmjene garderobe u organizaciji Reuse Podgorica! Ako se osvrnete oko sebe vidjećete da u Crnoj Gori postoji mnogo prodavnica polovne garderobe, čak i ova onlajn prodavnica.

Sjajne ideje da nađete novu namjenu starim stvarima

  • Kupujte jogurt domaće proizvodnje koji se pakuje u staklene tegle a zatim ih ponovo iskoristite u kuhinji kao posude za čuvanje namirnica ili za zimnicu.
  • Zašijte zakrpe na svoju staru odjeću ili je obojite u neku novu boju.
  • Nađite polovne šolje u prodavnici/na pijaci i organizujte popodnevno oslikavanje keramike sa svojom djecom ili prijateljima.
  • Ponovo upotrijebite stare jastučnice ili zavjese. Od njih sašijte cegere za voće i povrće koje možete pokloniti prijateljima.
Ideas for Repurpose and reuse

04

Recikliraj

Da li ste znali da je reciklirano samo 9% proizvedene plastike? A da se u Crnoj Gori samo oko 1-2% otpada reciklira? Reciklaža nije čarobni štapić. Plastiku je potrebno sakupiti, transportovati, sortirati, prati, ponovo transportovati, drobiti, topiti, još jednom transportovati i pretvoriti u novi proizvod, a reciklirati se može samo par puta. Zato je uvijek najbolje izbjeći stvaranje otpada od jednokratne plastike i reciklirati samo ono što jednostavno nijeste mogli da izbjegnete! Pogledajte mapu reciklažnih dvorišta u Crnoj Gori i saznajte koje vrste otpada tamo možete reciklirati.

Male kante za odvajanje otpada možete kupiti u gotovo svakoj prodavnici za domaćinstvo a možete iskoristiti i kartonske kutije.

Ako živite u Podgorici, Čistoća vam nudi Kasper aplikaciju preko koje možete da prijavite nepropisno odloženi otpad na teritoriji Podgorice I dobijete informacije o reciklažnim dvorištima i lokacijama podzemnih i nadzemnih kontejnera. Preuzmite na App store ili Google Play

Recycle
two bins

SISTEM SA DVIJE KANTE

Da li ste znali?

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 2018. godine usvojilo sistem za odvojeno sakupljanje otpada u dvije kante „suve“ i „mokre“ frakcije i uputilo saglasnost za njegovu primjenu lokalnim upravama i komunalnim preduzećima. Kontejner za “suvu” frakciju je namijenjen za odlaganje papira, kartona, plastike, metala i stakla, dok je kontejner za “mokru” frakciju namijenjen za odlaganje svih ostalih vrsta komunalnog otpada (otpada koji njegov sastav je uglavnom vlažan zbog prisustva ostataka hrane, organskog otpada, baštenskog otpada, sredstava za higijenu itd.), ne uključujući kabasti otpad i jestiva ulja i masti. Ne smatramo da je ovo najefikasniji sistem za odvajanje otpada na izvoru, ali može predstavljati dobar početak.

05

Razgradi

Kompostiranje je odličan način za smanjenje otpada. Njime možete da smanjite količinu svog čvrstog otpada do 40%!

Komposteri su dostupni u poljoprivrednim radnjama kao što su Agrarija, Agro Centar ili Kalia, a možete ih i sami lako napraviti. Napravite jednostavan komposter u svojoj bašti ili na balkonu, u njemu odložite svoj organski otpad i dobićete besplatno prirodno đubrivo za svoje biljke.

Želite da naučite kako da kompostirate? Preuzmite našu digitalnu Brošuru za kompostiranje.

Da li ste znali da uz pomoć glista vaš kompost može brže da se razgradi i da u Podgorici postoji farma glista?

Composting is a gem for waste reduction

Šta još mogu da uradim?

Podijeli informacije.

Razgovarajte sa prijateljima i porodicom o problemu otpada, pričajte im o promjenama koje ste napravili u svom načinu života i o tome kako mogu da počnu da žive bez otpada, pozovite ih da se pridruže akcijama čišćenja i drugim događajima.

Pratite nas na društvenim mrežama i postanite onlajn aktivista/kinja dijeleći sadržaje o zagađenju plastikom.

Registrujte se na našu mejl listu i mi ćemo vam slati vijesti, pozivnice za promociju kampanja, potpisivanje peticija i naše dogođaje.

Pridruži se zajednici

Dođi na Međunarodni dan čišćenja obala i budi dio revizije otpada

Postani naš aktivni volonter/ka

Zahtijevaj od donosilaca odluka da primijene zero waste rješenja u tvojoj zajednici.

Edukuj

Znanje je moć, postani ZW edukator/ka u svojoj školi ili zajednici, pripremili smo materijale koji će ti pomoći u tome.

Podrži nas

Postani prijatelj Zero Waste Montenegro kroz mjesečne donacije (počevši od 1 € mjesečno) i podrži naš rad.