Social Responsibility

Zero Waste institucije

 

Dio misije ZWMNE je da uspostavi partnersku saradnju sa zainteresovanim stranama iz javnih institucija Crne Gore u pravcu zajedničkog cilja – održivije budućnosti za građane Crne Gore.
Vodite primjerom

PRINCIPI NULTOG OTPADA

Možemo pomoći vašoj instituciji da uvede principe nultog otpada

Uvođenje i primjena principa cirkularne ekonomije i nultog otpada u kancelarijama i svakodnevnom radu javnih institucija imaće ogroman uticaj na građane i ubrzati prijeko potrebnu promjenu načina razmišljanja..

Zero Waste Cities

Možemo pomoći vašoj opštini da postane grad bez otpada

Kako vam metodologije nultog otpada mogu pomoći da smanjite troškove, povećate prihode od turizma, stvorite zelena radna mjesta i čistiju životnu sredinu u vašoj opštini? Otkrijte Zero Waste Cities program i započnite svoj put ka nultoj stopi otpada!

Principi nultog otpada

Promjene u ponašanju počinju iznutra. Uvođenje i primjena principa cirkularne ekonomije i nultog otpada u kancelarijama i svakodnevnom radu javnih institucija imaće ogroman uticaj na građane i ubrzati prijeko potrebnu promjenu načina razmišljanja. Podstičemo i podržavamo lokalne samouprave i javne institucije da preuzmu aktivnu ulogu u smanjenju svog uticaja na životnu sredinu uvođenjem ambicioznijih planova upravljanja otpadom koji prate zero waste hijerarhiju otpada, edukacijom zaposlenih i ozelenjavanjem javnih nabavki.

Možemo pomoći vašoj ustanovi u tom procesu, kao i u pokretanju inovativnih projekata i programa za sprovođenje zero waste rješenja u vašim kancelarijama.

ŽELITE DA ORGANIZUJETE DOGAĐAJ SA MANJE OTPADA U VAŠOJ OPŠTINI?

DA LI STE SPREMNI DA POČNETE UVEDETE ZERO WASTE RJEŠENJA U SVOJIM KANCELARIJAMA?

Zero Waste Cities je program organizacije Zero Waste Europe koji pomaže gradovima i zajednicama u tranziciji ka nultoj stopi otpada. On okuplja evropsku platformu znanja za lokalne aktere kako bi sproveli najbolje prakse, i pruža program mentorstva i sertifikacije za opštine. Zero Waste Cities zajednički sprovode organizacija Zero Waste Europe i njene organizacije članice.

Cilj Programa je da se ubrza tranzicija ka nultom otpadu na nivou opštine – konkretno malih i srednjih opština – uz sprovođenje najnovijeg EU zakonodavstva i strategija nultog otpada zasnovanih na modelima usmjerenim na građane, što dovodi do značajnog smanjenja stvaranja otpada i povećanja stope odvojenog prikupljanja i reciklaže.

Za dalje čitanje:

Pročitajte priče o uspjehu zero waste opština širom Evrope – Zero Waste Cities studije slučaja.

Da saznate kako vaša opština može da smanji otpad od hrane u okviru lokalnog prehrambenog sistema, pročitajte ovdje.

Ako ste predstavnik/ca opštine i želite da saznate kako vaša opština može da se pridruži ovom programu, kontaktirajte nas.

Želite da sarađujete sa nama?

Podržite svoje građane/ke kroz naše lokalne projekte.

Pridružite se CleanUp Montenegro pokretu

Kontaktirajte nas da postanete dio događaja koji okuplja najveći broj volontera u cilju rješavanja problema otpada u Crnoj Gori: Međunarodni dan čišćenja obala i revizija otpada.

Sarađujemo i prihvatamo donacije i sredstva isključivo od preduzeća i institucija koje prate naš etički kodeks.