Nelegalno odlaganje otpada podrazumijeva odlaganje otpada na divljim deponijama, umjesto na sanitarnim deponijama. Otpad koji se na ovaj način odlaže varira od bijele tehnike, kao što su frižideri ili mikrotalasne, do plastičnih flaša, guma, namještaja i drugih predmeta za domaćinstvo. Danas nije neobično da naiđete na ogromne gomile otpada koje kvare predivne vidikovce. Otpad je svuda – u šumama, kraj puteva, na plažama  –  upada u oči na svakom koraku i sve ga je više. Ovaj problem nije svojstven samo nama, mnoge zajednice van Crne Gore se sa njim suočavaju. Više o uzrocima i prevenciji nelegalnog odlaganja otpada možete saznati  ovdje. U ovom tekstu ćemo razmotriti posljedice nelegalnog odlaganja otpada i objasniti zašto je hitno potrebno djelovanje svih nas!  

Illegal Waste Dumping
Ovakvi prizori više nisu neuobičajeni, trend nastavlja da raste.
  • Otpad je otrov za ljudski organizam

Ovo bi trebalo svima da bude već jasno, nelegalno odlaganje otpada šteti životnoj sredini. Razne hemikalije i biorazgradivi materijali ulaze u vodene tokove i u lanac ishrane i završavaju u našim organizmima. Nelegalne deponije takođe uzrokuju veliku opasnost od požara. Hemikalije, opušci cigareta, gume i kućni otpad povećavaju rizik od požara koji mogu imati pogubne posljedice na živote mnogih ljudi.  

  • Otpad šteti našem prirodnom okruženju

Zbog jedinstvenog geografskog položaja i klime Crne Gore ona je postala dom mnogim životinjama. Međutim, nelegalne deponije štete našoj životnoj sredini i prirodnom staništu mnogih životinja, opterećujući ekološku ravnotežu i stvarajući opasno okruženje.  

  • Otpad šteti našoj ekonomiji

Turizam je presudan za našu privredu – on je jedna od najvećih privrednih grana u Crnoj Gori. Turizam nam pomaže da privučemo strane investicije, razvijemo infrastrukturu, stvorimo više radnih mjesta i otvorimo nova preduzeća.

Ipak, mnogi turisti koji su posjetili Crnu Goru i podijelili svoja iskustva vjeruju da je problem otpada utiče na turizam.
Ovi turisti, koji su željeli da uživaju u našoj zemlji,  zgroženi su smećem, i vrlo je vjerovatno da se u skorije vrijeme neće vratiti u Crnu Goru. Zapravo, postoji velika šansa da će preporučiti i svojim prijateljima i porodici da izaberu neku drugu destinaciju. U Hrvatskoj je, primjera radi, turizam sada postao glavna privredna grana, sa ostvarenim prihodom od čak 9,5 milijardi evra godišnje. Nevjerovatnih 18,5 miliona turista posjetilo je Hrvatsku 2017. godine, za razliku od Crne Gore koja je imala 2 miliona posjetilaca i ostvarila mnogo manje prihode – samo 846,4 miliona evra.  

  • Otpad smanjuje vrijednost naše svojine

Razmišljaš o selidbi? Jedan od najočiglednijih efekata nelegalnog odlaganja otpada je to što izgleda užasno. Takav prizor može ozbiljno da utiče na cijenu vašeg posjeda. Ova mjesta mogu da privuku i one koji su zainteresovani za druge kriminalne aktivnosti. Kad sljedeći put kad vidiš komšije kako odlažu otpad nepropisno, hoćeš li uraditi nešto povodom toga? Možeš da pomogneš – skreni pažnju ljudima koji nelegalno bacaju smeće i postani zero waste onlajn aktivista/kinja!