Kompostiranje u dvorištu – Vodič za početnike/ce

Otkrivanje tajni kompostiranja kod kuće

 

Circular Economy

U našoj potrazi za održivošću i ekološkom sviješću, kompostiranje kod kuće se pojavljuje kao moćan alat. Ne samo da smanjuje otpad, već takođe uspostavlja vezu sa prirodom i pruža mogućnost za njegovanje zdravijih  vrtova.

Razumijevanje kompostiranja: Prirodno recikliranje

Kompostiranje, u svojoj srži, predstavlja prirodni reciklirajući mehanizam prirode. Koristi moć mikroorganizama da razlože organsku materiju u bogato, hranljivo zemljište, poznato kao kompost. Ovaj proces, nazvan dekompozicija, odvija se pod kontrolisanim aerobnim uslovima, gdje kiseonik i vlaga igraju ključnu ulogu.

Kod kuće, kompostiranje počinje sakupljanjem kuhinjskih otpadaka, poput kore od voća i povrća, taloga od kafe i ljuski od jaja, zajedno sa otpadom iz dvorišta kao što su lišće, pokošena trava i grančice. Ovi materijali pružaju neophodnu ravnotežu ugljenika i azota za proces kompostiranja.

Zašto kompostirati kod kuće?

Prednosti kompostiranja kod kuće su mnogobrojne. Preusmjeravanjem organskog otpada iz odlagališta, smanjujemo emisije metana i olakšavamo teret sistema za upravljanje otpadom. Pored toga, kompostiranje obogaćuje zdravlje tla, poboljšava rast biljaka i smanjuje potrebu za hemijskim đubrivima, čime se promovišu održive prakse baštovanstva. Pored ovoga, odvojeno sakupljanje organskog otpada i kompostiranje smanjuje potrebu za čestim pražnjenjem kante za smeće, jer organski otpad čini oko 40% ukupnog otpada koji nastane u domaćinstvu.

Opcije za kompostiranje kod kuće

Postoji nekoliko metoda za kompostiranje kod kuće, od kojih svaka odgovara različitim preferencijama i prostornim ograničenjima:

 

Kompostiranje u dvorištu: Idealno za one sa dovoljno prostora na otvorenom, kompostiranje u dvorištu podrazumijeva stvaranje kompostne gomile ili kante u dvorištu.

Vermikompostiranje (kompostiranje glistama): Pogodno za stanovnike gradova ili one sa ograničenim prostorom, vermikompostiranje koristi crve za ubrzanje procesa razlaganja u zatvorenom okruženju (članak intervju sa Miljanom).

Kompostiranje uz pomoć Bokashi mikroorganizama: Pogodno za one koji kompostiraju u svom domu. (Za više informacija kliknite na ovaj link ka sajtu sa više informacija o EM tehnologijama).

Kompostiranje u zajednici: Za osobe koje nemaju prostora ili resurse, programi kompostiranja u zajednici nude zajedničko rješenje, gdje stanovnici mogu doprinijeti svojim organskim otpadom centralizovanim kompostnim objektima.

 

Želite da kompostirate u svom dvorištu? Saznajte kako uz pomoć ove brošure!

Infographic Circular Economy

Priča o očuvanju prirode, smanjenju količine otpada koji se odlaže na deponijama se nastavlja.

Kao nastavak projekta „KompostirajDG“ NVO Zero Waste Montenegro poziva građane i građanke opština Danilovgrad i Tuzi da se prijave za dodjelu opreme za kompostiranje – kanta i tečni preparat sa efektivnim mikroorganizmima – “Eko EM Plus” za kompostiranje/reciklažu ostataka hrane i drugog organskog otpada nastalog u domaćinstvu.

Pravo prijave na poziv imaju svi zainteresovani građani koji žive na teritorijama opština Danilovgrad i Tuzi.

Za razliku od prve faze projekta, koju realizuje organizacija KOD, portal Volim Danilovgrad i Efektivni mikroorganizmi Crna Gora, u okviru druge faze koristiće se kanta od 9l sa karbonskim filterom za odlaganje otpada od hrane u kuhinji sa “Bokaši tečnošću sa efektivnim mikroorganizmima – Eko EM Plus”.

Video Tutorial

Zaključak

Na kraju, kompostiranje kod kuće predstavlja harmoničan odnos sa prirodom, gdje otpad postaje vrijedan resurs za njegovanje zdravlja tla i promociju održivog života. Prihvatanjem prakse kompostiranja i integracijom mikroorganizama poput onih u Bokashi metodi, pojedinci mogu odigrati ključnu ulogu u smanjenju otpada, očuvanju resursa i razvoju prosperitetnih ekosistema u svojim dvorištima. Krenimo zajedno na ovo putovanje ka zelenijoj budućnosti.

 

Napomena: Za detaljne instrukcije i savjete o rješavanju problema u vezi s kompostiranjem i Bokashi metodom, pogledajte naš vodič i resurse dostupne na našoj web stranici.