Dana 17. oktobra 2023. godine u Evropskoj kuću održana je konferencija o upravljanju komunalnim otpadom, na temu „Odvojeno sakupljanje, prevencija otpada i upravljanje preostalim otpadom: razmjena znanja“, Konferenciju su organizovali Ambasada Češke u Crnoj Gori i lokalna NVO Zero Waste Montenegro, na kojoj su ugostili eksperte g-dina Jindrika Petrlika, iz češke NVO Arnika, i gospodina Enza Faviona, iz Zero Waste Europe. Konferenciji su prisustvovale diplomate i predstavnici relevantnih javnih i međunarodnih institucija, opština i eksperti koji su razgovarali o ključnim aspektima upravljanja komunalnim otpadom.

Konferencija je počela uvodnim obraćanjem NJ.E. Janine Hrebičkove, češke ambasadorke i NJ.E. An-Marie Maskai, ambasadorke Francuske u Crnoj Gori. Njihova obraćanja postavila su ton za saradnju i posvećenost rješavanju ekoloških izazova na opštinskom nivou. Vanja Mitrović, direktorica Odjeljenja za operativne i ICT rizike i ESG odjeljenje Erste banke, koja je uz francusku ambasadu bila glavni sponzor Clean up Montenegro ove godine, istakla je važnost uvođenja ESG standarda u njihovo poslovanje.

 

Clean up Montenegro rezultati revizije otpada 2023

Nakon uvodnih obraćanja uslijedilo je izlaganje Vanje Cicmil iz Zero Waste Montenegro, koja je predstavila rezultate i pronalaske Cleanup Montenegro revizije otpada 2023. Ona je istakla značaj identifikacije i odgovornosti korporacija za doprinos zagađenju otpadom, ali i zajedničku odgovornost drugih strana – EU i nacionalnih donosioca odluka i lokalnih vlasti, proizvođača i HoReCa sektora. 

Ranije u septembru, za Međunarodni dan čišćenja obale, lokalne zajednice, nevladine organizacije i pokreti građana iz mreže Clean up Monteengro, zajedno sa preko 300 volontera, sproveli su akcije čišćenja i revizije otpada širom zemlje, prikupljajući i kategorizirajući ambalažni otpad kako bi identifikovali koji su to brendovi sa najvećim udjelom ambalaže za piće u prikupljenom otpadu. Sakupljeno je preko 2,5 tone otpada, a analizirano je 3262 komada ambalaže za piće. Najveći broj ambalaže pripadao je brendovima Coca-Cola, Knjaz MilošWater Group. Ove akcije služe da rasvijetle obim problema zagađenja plastikom u zemlji, podstiču odgovorne izbore potrošača i potencijalno vrše pritisak na korporacije da usvoje ekološki prihvatljiviju ambalažu i materijale. Podaci prikupljeni tokom revizije otpada koriste se za podršku naporima zagovaranja i podsticanja promjena politika za upravljanje i smanjenje plastičnog otpada.

Pouke iz Češke: upravljanje komunalnim otpadom, spaljivanje otpada i uticaj na životnu sredinu

Gospodin Jindrich Petrlik je sa učesnicima/cama seminara podijelio uvid u prakse upravljanja komunalnim otpadom u Češkoj Republici, navodeći važne lekcije za Crnu Goru i druge regione koji žele da unaprijede svoje upravljanje otpadom, sa posebnim fokusom na zdravstvene i ekološke opasnosti „pretvaranja otpada u energiju“ , kao i prateći efekat ‘zaključavanja’ koji uzrokuje ovaj sistem. On je predstavio uticaj spaljivanja otpada na životnu sredinu iz češke i međunarodne perspektive.

Zero Waste inicijative: održivo upravljanje otpadom u kontekstu cirkularne ekonomije

G-din Enzo Favoino je govorio o programima nultog otpada na opštinskom nivou, ističući proaktivne pristupe smanjenju otpada, održivo upravljanje otpadom i fleksibilne MRBT sisteme kao prelaznu strategiju za rješavanje preostalog otpada na opštinskom nivou. Njegovo izlaganje bilo je usredsređeno na održivo upravljanje otpadom u skladu sa principima cirkularne ekonomije i klimatskom politikom.

 Ova konferencija je važan korak ka njegovanju održivih rješenja i rješavanju izazova upravljanja komunalnim otpadom, uključujući odvojeno prikupljanje, prevenciju otpada i upravljanje preostalim otpadom. Uvidi i iskustva podijeljena tokom ovog događaja služe da pomognu Crnoj Gori i drugim regionima da usmjere svoje napore ka zelenijoj i odgovornijoj budućnosti upravljanja komunalnim otpadom i potrazi za efikasnim i održivim rješenjima.