Kampanja za zabranu jednokratnih plastičnih kesa i podizanje svijesti građana

TEME

kampanja zagovaranja i podizanja svijesti sa krajnjim ciljem zabrane plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu u Crnoj Gori, sprječavanje dalje kontaminacije zemljišta i vodenih tokova i njihovog uklanjanje plastičnih kesa iz prirode i ekosistema
plastic bag ban advocacy and awareness-raising campaign

PERIOD

2015 – u toku

LOKACIJA

Crna Gora

FINANSIJER(i)

ovaj projekat je finansiran od strane ZWMNE uz podršku volontera/ki

PARTNER(i)

građanska inicijativa #OcistiME!

PREGLED

Fokus ovog projekta je rješavanje ekološke krize nastale prekomjernom upotrebom jednokratnih plastičnih kesa u Crnoj Gori.  Plastične kese za jednokratnu upotrebu koriste se samo nekoliko minuta, a zatim se bace. Građanin Crne Gore koristi u prosjeku 400 do 600 jednokratnih plastičnih kesa godišnje od kojih se ni jedna ne reciklira u Crnoj Gori: te ako ne završe u prirodi, u najboljem slučaju se gomilaju na deponijama. Ovaj problem želimo da riješimo kroz najefikasniju i dokazanu mjeru za snažno smanjenje ili eliminaciju iz životne sredine, a to je zabrana jednokratnih plastičnih kesa

2015

  • Zero Waste Montenegro organizovala je prvi Dan bez plastičnih kesa u Crnoj Gori, performansom ‘plastično čudovište’ koje je šetalo ulicama Podgorice i edukovalo građane/ke o pitanjima prekomjerne potrošnje plastičnih kesa.

2017

  • Još jedan Dan bez plastičnih kesa organizovan je uz performans ‘plastično čudovište’ na jednoj od glavnih turističkih lokacija u Crnoj Gori.
  • ZWMNE pokreće nacionalnu peticiju 2017. godine tražeći podršku od građana/ki Crne Gore za zabranu plastičnih kesa: 3600 građana/ki potpisalo peticiju koja je dostavljena Ministarstvu

2018

2019/2020

ZWMNE održava sastanak sa ministrom održivog razvoja i turizma koji je izjavljuje da će Ministarstvo podržati napore ZWMNE ka ‘zabrani plastičnih kesa, plastičnih flaša i edukaciji sve djece u Crnoj Gori o pravilnom odlaganju otpada. Uprkos navedenim ohrabrenjima, ZWMNE nije primila nikakvu konkretnu podršku od Ministarstva ka ostvarenju pomenutih ciljeva.

2021/2022

  • Uz pomoć eksternog eksperta iz Zero Waste Europe mreže, analizirali smo nacrt Zakona o upravljanju otpadom i kreirali dokument koji sadrži komentare, prijedloge i obrazloženja. Zabrana plastičnih kesa konačno je uvrštena u novi Zakon. Najavljeno je da će zakon stupiti na snagu do kraja 2022. godine, nakon čega će početi njegova primjena.

2023

  • Vlada je na sjednici 3.10.2023, na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma utvrdila Predlog zakona o upravljanju otpadom kojim se zabranjuje upotreba laganih plastičnih kesa debljine 15-50 mikrona.
  • U Zakon je uvršten i program proširene odgovornosti proizvođača, kojim se podrazumijeva da uvoznici i proizvođači u Crnoj Gori imaju cjelokupnu i organizacionu i finansijsku odgovornost za otpad koji nastaje prilikom plasiranja proizvoda na tržište.
  • Takođe se navodi formiranje inspekcije na nivou države, čiji će osnovni zadatak biti da vrši kontrolu implementacije lokalnih planova upravljanja komunalnim otpadom. Kao razlog za ovakvo zakonsko rješenje navodi se neefikasnost nadzora komunalne inspekcije i komunalne policije.