Evropska unija je odlučila da se oprosti od plastičnih slamki, balona, štapića za uši i pribora za jelo za jednokratnu upotrebu.

Skinite DIREKTIVU (EU) 2019/904 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 5. lipnja 2019. o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš.

Plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su slamke, viljuške i noževi, kao i štapići za uši, biće zabranjeni u Evropskoj uniji do 2021. godine nakon što su za to glasali EU parlamentarci, budući da EU želi podstaknuti recikliranje od strane proizvođača. Zemlje koje se žele pridružiti EU, kao što je Crna Gora, će morati uraditi isto ako žele u EU.

Rastuća zabrinutost zbog plastičnog zagađenja u okeanima i priče o mrtvim kitovima s plastikom u želucima, zajedno s kineskom odlukom da prestane sa preradom otpada, podstaknuli su EU na preduzimanje drastičnijih koraka za rješavanje tog problema.

Morski otpad je došao u središte pažnje jer je 85% otpada od plastike.
U srijedu, Evropski parlament je glasao sa 560 za i 35 protiv glasova za zabranu 10 vrsta plastike za jednokratnu upotrebu, uključujući tanjire, štapove za balone, posude za hranu i piće od ekspandiranog polistirena i sve proizvode izrađene od okso-razgradive plastike. To su 10 najčešće pronađenih predmeta na plažama EU.

Zemlje EU mogu koristiti sopstvene metode smanjenja upotrebe drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kao što su posude i čaše za napitke. Članice će takođe morati prikupiti i reciklirati najmanje 90% boca za piće do 2029. godine.
Duvanske fabrike će morati pokriti troškove sakupljanja otpada od cigareta jer su filteri drugi najzastupljeniji jednokratni plastični otpad.

“Evropa postavlja nove i ambiciozne standarde koji utiru put ostatku svijeta”, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije, Frans Timermans.
Komisija je preporučila uredbe koje je u srijedu usvojio Evropski parlament.

EU reciklira samo jednu četvrtinu od 25 miliona tona plastičnog otpada koji proizvodi godišnje. Plastika za jednokratnu upotrebu su svi plastični proizvodi koji su previđeni da se iskoriste jednom u kratkom vremenskom intervalu prije nego što se bace.

29.03.2019

 

banned the use of disposable plastic