Prošlog vikenda sam odlučila da posjetim Montenegro Beer Feest po prvi put. Prva stvar koju sam primijetila je natpis “UNDP Helping in Greening the Festival” na listi sponzora….

Beer Feest in Cetinje

Bingo! Čim sam stigla, vidjela sam jednu KANTU ZA KOMPOST. Opa… Bila sam jako zadovoljna kada sam pomislila da u Crnoj Gori počinje da se radi kompostiranje, jer je to najjednostavniji, najjeftiniji i najefikasniji način da smanjimo i do 40% našeg otpada koji bi završio na deponiji!

Beer Fest na Cetinju

Ali … onda se desilo sljedeće: Nijesam nigdje vidjela da su postavljene kante za ostali, komunalni otpad. Prišla sam pultu i pitala:

Ja: Gdje ljudi stavljaju svoj ostali i reciklažni otpad: ambalažu ili plastične boce?

Djevojka: O, u kanti sa natpisom kompost.

Kakvo razočarenje. Moglo je da bude tako dobro da su se te kante koristile da se smanji otpad na festivalu, kao i da se podigne svijest o kompostiranju. Kada sam malo bolje pogledala kante za kompost, prepoznala sam naljepnicu napravljenu za prethodni projekat koji je finansirala EU. Možda kante za kompost nikada nijesu korišćene kako je predviđeno, već skaldištene u zgradi komunalnog i onda date da se koriste kao kante za smeće na festivalu, sa istom naljepnicom na njima?

Beer Feest na Cetinju

Provjerila sam i štand sa pivom, i vidjela da daju isključivo plastične čaše za jednokratnu upotrebu za svako piće koje će se konzumirati tokom festivala. Hiljade i hiljade čaša će završiti na deponiji.

Beer Feest in Cetinje

Višekratne čaše su na festivalima u mnogim zemljama danas postale norma, jer se izuzetno jednostavne i jeftine za korišćenje. Čaše imaju veliki uticaj na smanjenje otpada jer se tokom festivala bacaju desetine hiljada plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu (koje još uvijek ne mogu da se recikliraju u Crnoj Gori).

Organizatori festivala jednostavno treba da prije događaja nabave nekoliko hiljada dugotrajnih čvrstih plastičnih čaša sa svojim logom (kao na primjer ove Festival Cup ), da na njih stave depozit od 1 euro sa prvim pićem, da ih svi štandovi koriste kao obične čaše u baru (koje će oprati, ponovo služiti u njima i sl.), a posjetiocima festivala ostave mogućnost da ih na kraju zadrže ili ih vrate kako bi dobili svoj depozit nazad. A sljedeće godine ih ponovo mogu koristiti.  Da, TOLIKO je jednostavno.

Dakle, odgovor na pitanje je ne, festival piva na Cetinju je bio daleko od prvog zero waste festivala u Crnoj Gori, Da vidimo onda, ko će biti prvi?

Više savjeta o tome kako da ozelenite vaš festival potražite u našem besplatnom vodiču ! Ili nas kontaktirajte za više informacija.

Beer Feest in Cetinje

Plastične čaše za jednokratnu upotrebu na Beer Festivalu